Hvad er Adfærdsdesign?

Adfærdsdesign er for nylig dukket op som en ny og spændende metode til at ændre folks valg og handlinger. Den grundlæggende idé er at anvende indsigt fra adfærdsvidenskaber til at tilskynde folk til at opføre sig etisk korrekt og respektere eventuelle regler. 

Adfærdsdesign er blevet anvendt med stor succes på mange forskellige områder, lige fra privatøkonomi til folkesundhed. Det er f.eks. blevet brugt til at hjælpe folk med at spare penge, spise sundere mad, motionere mere og endda stemme!

Der er mange forskellige teknikker, der kan anvendes i adfærdsdesign. En af de mest kendte kaldes “default bias”, som udnytter folks tendens til at følge status quo. 


Mangler du et godt projektstyringsværktøj?

Jeg bruger selv MeisterTask til mine projekter! Jeg er forbløffet over hvor nemt MeisterTask er, og den har den lækreste og mest intuitive brugergrænseflade jeg har set i noget værktøj. MeisterTask har alle de funktioner som jeg har brug for out-of-the-box, uden at jeg skal bøvle med plugins eller power-ups. Der er alt fra Gantt-kort til advancerede automatiserings regler.


For eksempel ved at gøre det til den standard mulighed for at tilmelde sig en pensionsopsparings plan, kan arbejdsgiverne opfordre deres ansatte til at spare op til fremtiden.

Standardfordomme er blot en af de mange forskellige teknikker, som adfærdsdesignere kan bruge til at påvirke folks adfærd. Hvis du er interesseret i at lære mere om dette spændende nye område, kan jeg varmt anbefale dig at læse bogen Adfærdsdesign af Thomas Dalsgaard, Andreas Lieberoth & Niels Holm Jensen. Det er en fantastisk introduktion til emnet, og den vil give dig alle de værktøjer, du har brug for, for at begynde at designe bedre adfærd!

Er Adfærdsdesign bare et buzzword?

Det korte svar er nej. Adfærdsdesign er en ny og lovende måde at påvirke folks beslutninger og handlinger på. Vi har gennem årene set hvordan adfærdsdesign kan være med til at lave store ændringer i samfundet, eller i en virksomhedskultur. 

Hvordan kan jeg bruge Adfærdsdesign i min hverdag?

Der er utallige måder, hvorpå du kan bruge adfærdsdesign i din hverdag til at foretage små ændringer, der kan have en stor effekt. Her er blot et par eksempler:

  1. Gør det nemt for dig selv at spise sundt ved at have sunde snacks inden for rækkevidde og gøre usunde snacks sværere at komme til.
  2. Få dig selv ind i en regelmæssig træningsrutine ved at træne sammen med en ven eller tilmelde dig et kursus, der afholdes på et tidspunkt, der passer dig.
  3. Spar penge ved at opstille et budget og holde dig til det eller ved automatisk at overføre et fast beløb til din opsparingskonto hver måned.
  4. Hold op med at ryge ved at holde styr på, hvor mange penge du bruger på cigaretter, at sætte sig et mål om at ryge færre cigaretter hver uge eller at undgå udløsende situationer som f.eks. at drikke alkohol.
  5. Vær mere produktiv på arbejdet ved at lave en daglig to-do-liste, holde regelmæssige pauser og minimere distraktioner.
  6. Brug mere tid sammen med dine kære ved at planlægge regelmæssige udflugter eller ved at gøre det til et punkt, hvor du ringer eller besøger dem regelmæssigt.
  7. Bliv organiseret ved at skabe et system til at styre din tid, dine opgaver og dine ejendele.
  8. Reducer stress ved at praktisere afslapningsteknikker, afsætte tid til dig selv hver dag og sige nej til forpligtelser, der overvælder dig.
  9. Forbedre dine søvnvaner ved at gå i seng og vågne op på samme tid hver dag, ved at afbryde forbindelsen til elektronikken en time før sengetid og ved at skabe en roligt miljø i dit soveværelse.
  10. Lev et sundere liv ved at spise nærende måltider, motionere regelmæssigt og få nok søvn.

Der er mange måder at bruge adfærdsdesign på i din hverdag – mulighederne er uendelige! Bare husk at starte i det små og vær tålmodig med dig selv – forandringer tager tid, men det er bestemt det hele værd. 

Brug for hjælp til andet?

Mark Guldbrandsen
Mark Guldbrandsen
Certificeret projektleder med speciale i digitale projekter. Jeg deler her på bloggen mine erfaringer med projektledelse.

Del dette indlæg:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Gratis bog om effektiv projektledelse

Få tilsendt denne 193 siders ebog: “Effektiv projektledelse – Din trin-for-trin guide til at drive succesfulde projekter” bare ved at tilmelde dig nyhedsbrevet. 

Du vil ikke blive spammet med e-mails, og du kan afmelde dig nyhedsbrevet igen når som helst.

Vind et kursus i Agil Projektledelse til en værdi af 6.000 kr.

Skriv dig op til nyhedsbrevet nedenfor og vær med i lodtrækningen om et kursus i Agil Projektledelse til en værdi af 6.000 kr.

Scrum-metoden er den mest populære agile projektledelsesmetode i verdenen! I dette kursus lærer du alt hvad du skal vide for at kunne arbejde effektivt med Scrum i din organisation. Du får også muligheden for at blive certificeret i agil projektledelse.

leon-Oalh2MojUuk-unsplash

Kursus i agil projektledelse - Scrum kursus

Står du og mangler en effektiv metode til at lede dine projekter ud fra? Så er det nu at du skal slå til! Du kan nemlig få et kursus i agil projektledelse for bare 2500,- På kurset lærer du alt hvad du skal vide for at drive effektive og succesfulde projekter ud fra den agile tankegang 😁