Hvad er en produkt vision? – Scrum begreber

I dette indlæg skal vi kigge på et rigtig vigtigt begreb inden for Scrum, nemlig en produkt vision. 

Den er en overordnet beskrivelse af hvad løsningen skal kunne, og hvad omfanget af projektet vil være. Så det er den som sætter rammerne for hele projektet. 

Det er vigtigt at projektets produkt vision stemmer overens med virksomhedens eller afdelingens strategiske målsætninger, ellers vil du hurtigt føle at du sejler i din egen sø når projektet starter.  

Det er også vigtigt at ledelsen er med på idéen og visionen bag projektet, så det er også vigtigt at du får dem med ombord når det endelige draft skal godkendes. 

Hvad er en produkt vision?

En produkt vision forklarer det forretningsbehov som projektet skal imødekomme. Det er med andre ord den verden som man håber bliver til virkelighed når man er i mål med projektet. Den må meget gerne være lidt high-level, men samtidig inspirerende for dem som læser den. Så det gør ingenting hvis den bliver lidt ambitiøs. 

Hvilken fejl laver man tit når man skriver en produkt vision?

Mange fokusere desværre for tit på løsningen frem for problemet. Så man skal aldrig skrive “Vi skal implementere et nyt IT system”, men hellere “Vi skal implementere nye værktøjer og processer til at effektivisere vores interne arbejdsgange for ordrehåndtering så meget som muligt” og så kan det sagtens være at det er et nyt IT system der skal løse det. Men det er ikke den som er produkt visionen. 

Det er denne produkt vision som du senere skal bruge til at brainstorme Epics og User stories. Samt når du skal til at prioritere opgaverne i din backlog og planlægge sprints

Så det er vigtigt at du har styr på denne vision fra en start, da den er grundlaget for hele projektet. 

Det er en product owners ansvar at lave denne produkt vision, og det er ham som skal have styr på at alle er med på denne produkt vision.  

Du lærer meget mere om product visionen i mit kursus Bliv Certificeret Scrum Master, så der kan du lære alt omkring den der. 

Men håber du fik lidt ud af dette indlæg!

Mest populære indlæg:

Picture of Mark Guldbrandsen
Mark Guldbrandsen
Certificeret projektleder med speciale i digitale projekter. Jeg deler her på bloggen mine erfaringer med projektledelse.
Følg os på LinkedIn her:

Download bøger og se webinar: