Hvad er en produkt vision? – Scrum begreber

I dette indlæg skal vi kigge på et rigtig vigtigt begreb inden for Scrum, nemlig en produkt vision. 

Den er en overordnet beskrivelse af hvad løsningen skal kunne, og hvad omfanget af projektet vil være. Så det er den som sætter rammerne for hele projektet. 

Det er vigtigt at projektets produkt vision stemmer overens med virksomhedens eller afdelingens strategiske målsætninger, ellers vil du hurtigt føle at du sejler i din egen sø når projektet starter.  

Det er også vigtigt at ledelsen er med på idéen og visionen bag projektet, så det er også vigtigt at du får dem med ombord når det endelige draft skal godkendes. 

Hvad er en produkt vision?

En produkt vision forklarer det forretningsbehov som projektet skal imødekomme. Det er med andre ord den verden som man håber bliver til virkelighed når man er i mål med projektet. Den må meget gerne være lidt high-level, men samtidig inspirerende for dem som læser den. Så det gør ingenting hvis den bliver lidt ambitiøs. 

Hvilken fejl laver man tit når man skriver en produkt vision?

Mange fokusere desværre for tit på løsningen frem for problemet. Så man skal aldrig skrive “Vi skal implementere et nyt IT system”, men hellere “Vi skal implementere nye værktøjer og processer til at effektivisere vores interne arbejdsgange for ordrehåndtering så meget som muligt” og så kan det sagtens være at det er et nyt IT system der skal løse det. Men det er ikke den som er produkt visionen. 

Det er denne produkt vision som du senere skal bruge til at brainstorme Epics og User stories. Samt når du skal til at prioritere opgaverne i din backlog og planlægge sprints

Så det er vigtigt at du har styr på denne vision fra en start, da den er grundlaget for hele projektet. 

Det er en product owners ansvar at lave denne produkt vision, og det er ham som skal have styr på at alle er med på denne produkt vision.  

Du lærer meget mere om product visionen i mit kursus Bliv Certificeret Scrum Master, så der kan du lære alt omkring den der. 

Men håber du fik lidt ud af dette indlæg!

Effektiv projektledelse – Din trin-for-trin guide til at drive succesfulde projekter

Brug for hjælp til dine projekter?

Jeg har efterhånden drevet rigtig mange projekter, og jeg har i denne trin-for-trin guide samlet min viden og erfaringer om, hvad der skal til for at drive et succesfuldt projekt uden at være ved at gå ned med stress

Sammen med bogen kommer der en række skabeloner, herunder kravspecifikation, user stories, budgethåndtering, projekt estimering og andre relevante skabeloner

Måske du også er interesseret i disse indlæg:
Lav en kravspecifikation

Sådan laver du en god kravspecifikation!

Med en god kravspecifikation kan du øge sandsynligheden for, at dit projekt bliver en succes. Ja, det er faktisk en betingelse. Men mange projektansvarlige holder sig stadig tilbage med at skrive dette dokument.  I dette

Læs mere
Effektiv projektledelse – Din trin-for-trin guide til at drive succesfulde projekter
Effektiv projektledelse – Din trin-for-trin guide til at drive succesfulde projekter

Få en gratis bog om effektiv projektledelse​

Få tilsendt en 193 siders ebog: “Effektiv projektledelse – Din trin-for-trin guide til at drive succesfulde projekter” bare ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.