Hvad er et sprint mål? (Scrum Sprint Goal)

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på hvad et Sprint mål, eller Spring goal, er i Scrum projekter. Vi vil også se, hvordan den skal oprettes og bruges korrekt for at opnå de bedst mulige resultater for Sprint.

Et sprintmål er en kort, enkel beskrivelse af, hvad teamet planlægger at opnå i løbet af et sprint. Det oprettes typisk af produktejeren i starten af sprintplanlægningsmødet og deles med teamet.

Sprint målet er vigtigt, fordi det giver teamet fokus i løbet af sprintet. Uden et klart mål kan det være let at blive drevet ud på et sidespor og spilde tid på opgaver, der ikke er afgørende for sprintets succes.


Mangler du et godt projektstyringsværktøj?

Jeg bruger selv MeisterTask til mine projekter! Jeg er forbløffet over hvor nemt MeisterTask er, og den har den lækreste og mest intuitive brugergrænseflade jeg har set i noget værktøj. MeisterTask har alle de funktioner som jeg har brug for out-of-the-box, uden at jeg skal bøvle med plugins eller power-ups. Der er alt fra Gantt-kort til advancerede automatiserings regler.


Oprettelse af et sprint mål

Sprintmålet oprettes i starten af sprintplanlægningsmødet. Produktejeren begynder med at dele produkt backloggen med teamet. Teamet beslutter derefter, hvilke elementer de kan forpligte sig til at færdiggøre i løbet af sprintet. baseret på deres kapacitet. Når teamet har forpligtet sig til en vis mængde arbejde, opretter produktejeren et sprint mål, der dækker hele arbejdet.

Sprintmålet skal gerne være SMART: specifikt, målbart, opnåeligt, relevant og tidsbestemt.

Et sprint mål kan f.eks. være at “øge brugerengagementet med 25%”. Dette er et specifikt og målbart mål, der er relevant for de opgaver, som teamet har forpligtet sig til. Det kan også nås inden for sprint-tidsrammen.

Brug af sprintmålet

Sprintmålet bruges til at styre teamets arbejde i løbet af sprintet. Det skal bruges som reference, når det skal besluttes, hvilke opgaver der skal arbejdes med. Holdet bør altid have sprintmålet i tankerne og sikre sig, at alle de opgaver, de arbejder på, bidrager til at nå det.

Hvis teamet finder ud af, at de ikke gør fremskridt i forhold til sprint målet, kan de drøfte det med produktejeren og foretage justeringer i deres plan. Sprint målet skal muligvis revideres eller præciseres.

Sprintmålet er et værdifuldt værktøj til at holde teamet fokuseret og på rette spor. Når det bruges korrekt, kan det hjælpe teamet med at nå deres mål og levere et vellykket sprint.Brug for hjælp til andet?

Mark Guldbrandsen
Mark Guldbrandsen
Certificeret projektleder med speciale i digitale projekter. Jeg deler her på bloggen mine erfaringer med projektledelse.

Del dette indlæg:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Gratis bog om effektiv projektledelse

Få tilsendt denne 193 siders ebog: “Effektiv projektledelse – Din trin-for-trin guide til at drive succesfulde projekter” bare ved at tilmelde dig nyhedsbrevet. 

Du vil ikke blive spammet med e-mails, og du kan afmelde dig nyhedsbrevet igen når som helst.

Vind et kursus i Agil Projektledelse til en værdi af 6.000 kr.

Skriv dig op til nyhedsbrevet nedenfor og vær med i lodtrækningen om et kursus i Agil Projektledelse til en værdi af 6.000 kr.

Scrum-metoden er den mest populære agile projektledelsesmetode i verdenen! I dette kursus lærer du alt hvad du skal vide for at kunne arbejde effektivt med Scrum i din organisation. Du får også muligheden for at blive certificeret i agil projektledelse.

leon-Oalh2MojUuk-unsplash

Kursus i agil projektledelse - Scrum kursus

Står du og mangler en effektiv metode til at lede dine projekter ud fra? Så er det nu at du skal slå til! Du kan nemlig få et kursus i agil projektledelse for bare 2500,- På kurset lærer du alt hvad du skal vide for at drive effektive og succesfulde projekter ud fra den agile tankegang 😁