Hvad er Ishikawa diagrammet (Fiskebensdiagrammet)

Ishikawa-diagrammet, også kendt som Fiskebensdiagrammet, er et værktøj, der bruges til at hjælpe med at identificere den grundlæggende årsag til et problem.

Diagrammet har form af et fiskeskelet, hvor de forskellige knogler repræsenterer forskellige potentielle årsager til problemet. Diagrammet kan bruges til at brainstorme mulige årsager til et problem og derefter til at prioritere og undersøge disse årsager yderligere.

Ishikawa-diagrammet bruges ofte i forbindelse med initiativer til kvalitetsforbedring, da det kan hjælpe med at identificere områder, hvor der kan foretages procesforbedringer. Det kan også bruges på andre områder, f.eks. inden for markedsføring og projektledelse.

Der er et par ting, man skal være opmærksom på, når man bruger et Ishikawa-diagram:

 • For det første er det vigtigt at inddrage folk fra alle niveauer af organisationen i processen, da de sandsynligvis vil have forskellige perspektiver på problemet.
 • For det andet er det vigtigt at være specifik med hensyn til det problem, der skal løses.
 • Endelig er det vigtigt ikke at stoppe ved den første mulige årsag, der identificeres, men at fortsætte med at undersøge sagen, indtil den grundlæggende årsag er fundet.

Hvis du leder efter et værktøj til at hjælpe med at identificere den grundlæggende årsag til et problem, kan Ishikawa-diagrammet (Fiskebensdiagrammet) være en god mulighed for dig.

Hvornår bruger man Ishikawa-diagrammet?

Ishikawa-diagrammet kan bruges i en række forskellige situationer, hvor du har brug for at identificere den grundlæggende årsag til et problem. Det kan f.eks. være nyttigt:

 • I initiativer til kvalitetsforbedring
 • Til at identificere områder for procesforbedring
 • I markedsføringsinitiativer
 • I projektledelse

For at bruge Ishikawa-diagrammet skal du:

 • Identificere det problem, der skal løses
 • Inddrage folk fra alle niveauer i organisationen i processen
 • Brainstorme mulige årsager til problemet
 • Undersøge hver enkelt mulig årsag, indtil den grundlæggende årsag er fundet
 • Foretage forbedringer på grundlag af den identificerede grundårsag

Ishikawa-diagrammet er et værktøj, der kan bruges til at hjælpe med at identificere den grundlæggende årsag til et problem. Det bruges ofte i initiativer til kvalitetsforbedring, da det kan hjælpe med at identificere områder, hvor der kan foretages procesforbedringer.

Ishikawa-diagrammet kan også bruges på andre områder, f.eks. inden for markedsføring og projektledelse.

For at bruge Ishikawa-diagrammet skal du først identificere det problem, der skal løses. Derefter skal du inddrage folk fra alle niveauer i organisationen i processen.

Lav en brainstorm over mulige årsager til problemet, og undersøg hver enkelt mulig årsag, indtil den grundlæggende årsag er fundet. Til sidst skal du foretage forbedringer på grundlag af den identificerede grundårsag.

Hvis du leder efter et værktøj til at hjælpe med at identificere den grundlæggende årsag til et problem, kan Ishikawa-diagrammet være en god mulighed for dig.

Mest populære indlæg:

Picture of Mark Guldbrandsen
Mark Guldbrandsen
Certificeret projektleder med speciale i digitale projekter. Jeg deler her på bloggen mine erfaringer med projektledelse.
Følg os på LinkedIn her:

Download bøger og se webinar: