Hvad er Ishikawa diagrammet (Fiskebensdiagrammet)

Ishikawa-diagrammet, også kendt som Fiskebensdiagrammet, er et værktøj, der bruges til at hjælpe med at identificere den grundlæggende årsag til et problem.

Diagrammet har form af et fiskeskelet, hvor de forskellige knogler repræsenterer forskellige potentielle årsager til problemet. Diagrammet kan bruges til at brainstorme mulige årsager til et problem og derefter til at prioritere og undersøge disse årsager yderligere.

Ishikawa-diagrammet bruges ofte i forbindelse med initiativer til kvalitetsforbedring, da det kan hjælpe med at identificere områder, hvor der kan foretages procesforbedringer. Det kan også bruges på andre områder, f.eks. inden for markedsføring og projektledelse.


Mangler du et godt projektstyringsværktøj?

Jeg bruger selv MeisterTask til mine projekter! Jeg er forbløffet over hvor nemt MeisterTask er, og den har den lækreste og mest intuitive brugergrænseflade jeg har set i noget værktøj. MeisterTask har alle de funktioner som jeg har brug for out-of-the-box, uden at jeg skal bøvle med plugins eller power-ups. Der er alt fra Gantt-kort til advancerede automatiserings regler.


Der er et par ting, man skal være opmærksom på, når man bruger et Ishikawa-diagram:

 • For det første er det vigtigt at inddrage folk fra alle niveauer af organisationen i processen, da de sandsynligvis vil have forskellige perspektiver på problemet.
 • For det andet er det vigtigt at være specifik med hensyn til det problem, der skal løses.
 • Endelig er det vigtigt ikke at stoppe ved den første mulige årsag, der identificeres, men at fortsætte med at undersøge sagen, indtil den grundlæggende årsag er fundet.

Hvis du leder efter et værktøj til at hjælpe med at identificere den grundlæggende årsag til et problem, kan Ishikawa-diagrammet (Fiskebensdiagrammet) være en god mulighed for dig.

Hvornår bruger man Ishikawa-diagrammet?

Ishikawa-diagrammet kan bruges i en række forskellige situationer, hvor du har brug for at identificere den grundlæggende årsag til et problem. Det kan f.eks. være nyttigt:

 • I initiativer til kvalitetsforbedring
 • Til at identificere områder for procesforbedring
 • I markedsføringsinitiativer
 • I projektledelse

For at bruge Ishikawa-diagrammet skal du:

 • Identificere det problem, der skal løses
 • Inddrage folk fra alle niveauer i organisationen i processen
 • Brainstorme mulige årsager til problemet
 • Undersøge hver enkelt mulig årsag, indtil den grundlæggende årsag er fundet
 • Foretage forbedringer på grundlag af den identificerede grundårsag

Ishikawa-diagrammet er et værktøj, der kan bruges til at hjælpe med at identificere den grundlæggende årsag til et problem. Det bruges ofte i initiativer til kvalitetsforbedring, da det kan hjælpe med at identificere områder, hvor der kan foretages procesforbedringer. Ishikawa-diagrammet kan også bruges på andre områder, f.eks. inden for markedsføring og projektledelse.

For at bruge Ishikawa-diagrammet skal du først identificere det problem, der skal løses. Derefter skal du inddrage folk fra alle niveauer i organisationen i processen. Lav en brainstorm over mulige årsager til problemet, og undersøg hver enkelt mulig årsag, indtil den grundlæggende årsag er fundet. Til sidst skal du foretage forbedringer på grundlag af den identificerede grundårsag.

Hvis du leder efter et værktøj til at hjælpe med at identificere den grundlæggende årsag til et problem, kan Ishikawa-diagrammet være en god mulighed for dig.

Brug for hjælp til andet?

Mark Guldbrandsen
Mark Guldbrandsen
Certificeret projektleder med speciale i digitale projekter. Jeg deler her på bloggen mine erfaringer med projektledelse.

Del dette indlæg:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Gratis bog om effektiv projektledelse

Få tilsendt denne 193 siders ebog: “Effektiv projektledelse – Din trin-for-trin guide til at drive succesfulde projekter” bare ved at tilmelde dig nyhedsbrevet. 

Du vil ikke blive spammet med e-mails, og du kan afmelde dig nyhedsbrevet igen når som helst.

Vind et kursus i Agil Projektledelse til en værdi af 6.000 kr.

Skriv dig op til nyhedsbrevet nedenfor og vær med i lodtrækningen om et kursus i Agil Projektledelse til en værdi af 6.000 kr.

Scrum-metoden er den mest populære agile projektledelsesmetode i verdenen! I dette kursus lærer du alt hvad du skal vide for at kunne arbejde effektivt med Scrum i din organisation. Du får også muligheden for at blive certificeret i agil projektledelse.

leon-Oalh2MojUuk-unsplash

Kursus i agil projektledelse - Scrum kursus

Står du og mangler en effektiv metode til at lede dine projekter ud fra? Så er det nu at du skal slå til! Du kan nemlig få et kursus i agil projektledelse for bare 2500,- På kurset lærer du alt hvad du skal vide for at drive effektive og succesfulde projekter ud fra den agile tankegang 😁