Hvad er race condition?

En race condition er en type softwarefejl, der kan forårsage uforudsigelig adfærd. Den opstår, når to eller flere handlinger har adgang til den samme ressource, f.eks. en variabel eller datastruktur, på samme tid, og den ene handling ændrer ressourcen på én måde, der påvirker den anden tråd.

Race conditions kan være vanskelige at reproducere og fejlfinde, fordi de kun forekommer under særlige omstændigheder, f.eks. når flere handlinger bliver triggered på samme tid. De kan også være vanskelige at opdage, fordi de for det meste ikke forårsager nogen åbenlyse problemer.

Et velkendt eksempel på en race condition er det såkaldte “lost update”-problem, som kan opstå, når to handlinger forsøger at opdatere en delt variabel samtidig . Hvis de to opdateringer ikke foretages i den rigtige rækkefølge, kan variablen få en forkert værdi.

Race conditions kan forårsage alle mulige former for uventet adfærd, lige fra subtile fejl, der er vanskelige at reproducere og fejlfinde, til katastrofale fejl. I nogle tilfælde kan race conditions endda udnyttes af ondsindede angribere til at få uautoriseret adgang til systemer eller data.

Det er vigtigt at være opmærksom på race conditions, når man udvikler software, og gøre hvad man kan for at undgå dem. 

Nogle programmeringssprog og biblioteker indeholder funktioner, der gør det lettere at undgå race conditions, f.eks. “atomare” variabler, som kun kan opdateres af én tråd ad gangen. Generelt er det dog bedst at designe samtidige algoritmer på en sådan måde, at de ikke er afhængige af den korrekte rækkefølge af tråde.

Mest populære indlæg:

Picture of Mark Guldbrandsen
Mark Guldbrandsen
Certificeret projektleder med speciale i digitale projekter. Jeg deler her på bloggen mine erfaringer med projektledelse.
Følg os på LinkedIn her:

Download bøger og se webinar: