Hvad er race condition?

En race condition er en type softwarefejl, der kan forårsage uforudsigelig adfærd. Den opstår, når to eller flere handlinger har adgang til den samme ressource, f.eks. en variabel eller datastruktur, på samme tid, og den ene handling ændrer ressourcen på én måde, der påvirker den anden tråd.

Race conditions kan være vanskelige at reproducere og fejlfinde, fordi de kun forekommer under særlige omstændigheder, f.eks. når flere handlinger bliver triggered på samme tid. De kan også være vanskelige at opdage, fordi de for det meste ikke forårsager nogen åbenlyse problemer.

Et velkendt eksempel på en race condition er det såkaldte “lost update”-problem, som kan opstå, når to handlinger forsøger at opdatere en delt variabel samtidig . Hvis de to opdateringer ikke foretages i den rigtige rækkefølge, kan variablen få en forkert værdi.


Mangler du et godt projektstyringsværktøj?

Jeg bruger selv MeisterTask til mine projekter! Jeg er forbløffet over hvor nemt MeisterTask er, og den har den lækreste og mest intuitive brugergrænseflade jeg har set i noget værktøj. MeisterTask har alle de funktioner som jeg har brug for out-of-the-box, uden at jeg skal bøvle med plugins eller power-ups. Der er alt fra Gantt-kort til advancerede automatiserings regler.


Race conditions kan forårsage alle mulige former for uventet adfærd, lige fra subtile fejl, der er vanskelige at reproducere og fejlfinde, til katastrofale fejl. I nogle tilfælde kan race conditions endda udnyttes af ondsindede angribere til at få uautoriseret adgang til systemer eller data.

Det er vigtigt at være opmærksom på race conditions, når man udvikler software, og gøre hvad man kan for at undgå dem. 

Nogle programmeringssprog og biblioteker indeholder funktioner, der gør det lettere at undgå race conditions, f.eks. “atomare” variabler, som kun kan opdateres af én tråd ad gangen. Generelt er det dog bedst at designe samtidige algoritmer på en sådan måde, at de ikke er afhængige af den korrekte rækkefølge af tråde.

Brug for hjælp til andet?

Mark Guldbrandsen
Mark Guldbrandsen
Certificeret projektleder med speciale i digitale projekter. Jeg deler her på bloggen mine erfaringer med projektledelse.

Del dette indlæg:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Gratis bog om effektiv projektledelse

Få tilsendt denne 193 siders ebog: “Effektiv projektledelse – Din trin-for-trin guide til at drive succesfulde projekter” bare ved at tilmelde dig nyhedsbrevet. 

Du vil ikke blive spammet med e-mails, og du kan afmelde dig nyhedsbrevet igen når som helst.

Vind et kursus i Agil Projektledelse til en værdi af 6.000 kr.

Skriv dig op til nyhedsbrevet nedenfor og vær med i lodtrækningen om et kursus i Agil Projektledelse til en værdi af 6.000 kr.

Scrum-metoden er den mest populære agile projektledelsesmetode i verdenen! I dette kursus lærer du alt hvad du skal vide for at kunne arbejde effektivt med Scrum i din organisation. Du får også muligheden for at blive certificeret i agil projektledelse.

leon-Oalh2MojUuk-unsplash

Kursus i agil projektledelse - Scrum kursus

Står du og mangler en effektiv metode til at lede dine projekter ud fra? Så er det nu at du skal slå til! Du kan nemlig få et kursus i agil projektledelse for bare 2500,- På kurset lærer du alt hvad du skal vide for at drive effektive og succesfulde projekter ud fra den agile tankegang 😁