En følsomhedsanalyse er et værktøj, som virksomheder bruger til at bestemme, hvor følsomme visse input er over for ændringer i betingelserne. Med andre ord hjælper den virksomheder med at se, hvordan små ændringer i ting som priser, markedsforhold eller hvis nøgle personer i projektet siger op kan have stor indvirkning på deres projekter.
Der findes to hovedtyper af følsomhedsanalyser: statiske og dynamiske. Statiske analyser ser på, hvordan et projekt vil blive påvirket af en engangsændring i et input, mens dynamiske analyser ser på, hvordan et projekt vil blive påvirket af en vedvarende ændring i et input.
Følsomhedsanalyser vil typisk udføres ved hjælp af Excel.
Hvornår skal du bruge en følsomhedsanalyse? Der er mange forskellige situationer, hvor en følsomhedsanalyse kan være nyttig. Du kan f.eks bruge en følsomhedsanalyse til at:
- Test, hvor følsom dit projekt er over for ændringer i virksomheden eller markedet
- Finde ud af, hvilke input der har den største indvirkning på dit projekt
- Planlægge for forskellige scenarier, der kan påvirke dit projekt
- Træffe beslutninger om projektet, afdækning eller andre risikostyringsstrategier
- Kommunikere de risici, der er forbundet med dit projekt, til investorer, projektgruppen eller andre interessenter
Følsomhedsanalyse er et vigtigt værktøj for ethvert projekt, der er udsat for ændringer i eksterne forhold. Ved at forstå, hvor følsom dit projekt er over for ændringer i input, kan du træffe bedre beslutninger omkring projektet som helhed.
Hvordan laver man en sensitivitetsanalyse?
Det første skridt er at identificere de input, som du vil teste. Det kan f.eks. være priser, valutakurser, markedsforhold eller hvis nøgle personer i projektet siger op.
Når du har valgt dine input, skal du beslutte dig for, på hvilke niveauer du vil teste dem. Du vil f.eks. gerne se, hvordan dit projekt vil blive påvirket af en stigning på 10 % i leverandørens.
Kan du så holde budgettet? Hvad skal I skære fra hvis det sker?
Når du har valgt dine input og niveauer, skal du køre en række simuleringer for at se, hvor følsomt dit projekt er over for ændringer i disse input. Du kan gøre dette ved hjælp af Excel. Når du har kørt simuleringerne, vil du kunne se, hvor følsomt dit projekt er over for ændringer i hvert af inputmaterialerne.
Hvad er de fordele ved følsomhedsanalyse?
Der er mange fordele ved at foretage en følsomhedsanalyse. Disse omfatter:
- Identificering af risici: En følsomhedsanalyse kan hjælpe dig med at identificere risici, som du måske ikke har tænkt på før. Dette kan hjælpe dig med at planlægge for forskellige scenarier og træffe bedre beslutninger om projektet som helhed.
- Formidling af risici: Ved at forstå de risici, der er forbundet med dit projekt, kan du kommunikere dem til investorer, projektteamet eller andre interessenter. Dette kan hjælpe dem med at forstå den potentielle indvirkning af ændringer på projektet og træffe informerede beslutninger om deres involvering.
- Træffe beslutninger: En følsomhedsanalyse kan hjælpe dig med at træffe beslutninger om f.eks. afdækning eller andre risikostyringsstrategier. Ved at forstå, hvor følsomt dit projekt er over for ændringer i input, kan du vælge den bedste strategi til at mindske risici.
Hvad er begrænsningerne ved følsomhedsanalyser?
Der er nogle begrænsninger ved at foretage en følsomhedsanalyse. Disse omfatter:
- Ikke alle risici kan modelleres: Nogle risici, f.eks. politiske risici, kan ikke let modelleres ved hjælp af en følsomhedsanalyse. Det betyder, at du måske ikke kan identificere alle de risici, der er forbundet med dit projekt.
- Ændringer i input er måske ikke lineære: Ændringer i input har måske ikke en lineær indvirkning på projektet. Det betyder, at en stigning på 10 % i et input måske ikke har samme effekt som et fald på 10 % i input.
- Simuleringer kan være tidskrævende: Det kan tage meget tid og kræfter at køre simuleringer. Det betyder, at du måske skal bytte nogle input til fordel for andre for at få de resultater, du har brug for.
På trods af disse begrænsninger er følsomhedsanalyser stadig et værdifuldt værktøj, der kan hjælpe dig med at forstå de risici, der er forbundet med dit projekt. Ved at forstå, hvor følsomt dit projekt er over for ændringer i input, kan du træffe bedre beslutninger om projektet som helhed.
Så en sensitivitetsanalyse vil hjælpe dig til at få den følsomhedsanalyse, du har brug for til at træffe sikre beslutninger, træffe bedre beslutninger med ro i sindet for at der er en backup plan på plads, og få de oplysninger, du har brug for for at få succes med dit projekt.