Hvad er en GAP-Analyse? Få svaret her!

En GAP-analyse bruges til at undersøge, hvordan cost/benefit-analysen ville se ud, hvis tingene var gode (Good), gennemsnitlige (Average) eller dårlige (Poor). Denne type analyse kan bruges i en række forskellige situationer, f.eks. i forbindelse med beslutningstagning i erhvervslivet, produktudvikling eller endda i forbindelse med privatøkonomi.

Ideen bag en GAP-analyse er at identificere forskellene mellem det sted, hvor du er nu, og det sted, du gerne vil være. Når disse huller er identificeret, kan du derefter udvikle en plan for at lukke hullerne og nå dit mål.

Der er mange forskellige måder at foretage en GAP-analyse på, men den mest almindelige metode er at bruge en simpel tabel med tre kolonner: God, gennemsnitlig og dårlig. I hver kolonne, skal du skrive de fordele og omkostninger, der er forbundet med hver enkelt mulighed.


Mangler du et godt projektstyringsværktøj?

Jeg bruger selv MeisterTask til mine projekter! Jeg er forbløffet over hvor nemt MeisterTask er, og den har den lækreste og mest intuitive brugergrænseflade jeg har set i noget værktøj. MeisterTask har alle de funktioner som jeg har brug for out-of-the-box, uden at jeg skal bøvle med plugins eller power-ups. Der er alt fra Gantt-kort til advancerede automatiserings regler.


Hvis du f.eks. overvejer at starte en ny virksomhed, kunne din GAP-analyse se således ud:

Godt

  • Lave startomkostninger
  • Høj potentiel indtjening
  • Spændende ny virksomhed

Middelmådig

  • Nogle opstartsomkostninger
  • Moderat potentielt overskud
  • Risikabelt, men kan være rentabelt

Dårlig

  • Store startomkostninger
  • Lav potentiel fortjeneste
  • Meget risikabelt, sandsynligvis ikke rentabelt

Mange gange vil man ikke bare skrive det som ovenfor, men kvantificere det med aktuelle tal for projektet, både omkring omkostninger, besparelser og merindtjening. Man dermed se hvad der sker hvis det går godt, middel og skidt. Man kan også lave en trepunktsestimering, og få det man ville kalde et “forventet resultat”.

Som du kan se, kan en GAP-analyse være et nyttigt værktøj til at træffe beslutninger. Den kan hjælpe dig med at identificere de risici og gevinster, der er forbundet med hver enkelt mulighed, og træffe en informeret beslutning om, hvilken vej man skal gå.

Hvis du overvejer at starte et nyt projekt eller træffe en anden vigtig beslutning, er det en god idé at foretage en GAP-analyse. Den kan hjælpe dig med at afveje fordele og ulemper ved hver enkelt mulighed og træffe en beslutning, der er den rigtige for dig.

GAP-analysen bruges også til at sige Go/No-go for hele projektet, så det er et ret vigtigt dokument at have med i foranalysen af projektet.

Hvem bruger en GAP-analyse?

En GAP-analyse er et almindeligt værktøj, der bruges i erhvervslivet, produktudvikling og privatøkonomi. Den kan være nyttig, når der skal træffes beslutninger om, hvilken løsning der er den bedste at gå videre med.

Hvornår skal du bruge en GAP-analyse?

Du kan bruge en GAP-analyse, når du skal træffe en beslutning mellem to eller flere muligheder. Den kan hjælpe dig med at identificere de risici og fordele, der er forbundet med hver mulighed, og træffe en velinformeret beslutning.

Hvordan udfører man en GAP-analyse?

Der er mange forskellige måder at foretage en GAP-analyse på, men den mest almindelige metode er at bruge en simpel tabel med tre kolonner: god, gennemsnitlig og dårlig. I hver kolonne skal du skrive de fordele og omkostninger, der er forbundet med hver mulighed.

Hvis du laver en GAP-analyse i forbindelse med en forretningsbeslutning, kan du også overveje at bruge en SWOT-analyse. Det skyldes, at en SWOT-analyse ser på de styrker, svagheder, muligheder og trusler, der er forbundet med hver enkelt mulighed. Dette kan give dig et mere fuldstændigt billede af de risici og fordele, der er forbundet med hvert valg.

Når du udfører en GAP-analyse, er det vigtigt at være så realistisk som muligt. Det betyder, at man skal overveje alle de potentielle risici og fordele, der er forbundet med hver mulighed. Når du har overvejet alle mulighederne, kan du derefter træffe en informeret beslutning om, hvilken vej du skal gå.

Brug for hjælp til andet?

Mark Guldbrandsen
Mark Guldbrandsen
Certificeret projektleder med speciale i digitale projekter. Jeg deler her på bloggen mine erfaringer med projektledelse.

Del dette indlæg:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Gratis bog om effektiv projektledelse

Få tilsendt denne 193 siders ebog: “Effektiv projektledelse – Din trin-for-trin guide til at drive succesfulde projekter” bare ved at tilmelde dig nyhedsbrevet. 

Du vil ikke blive spammet med e-mails, og du kan afmelde dig nyhedsbrevet igen når som helst.

Vind et kursus i Agil Projektledelse til en værdi af 6.000 kr.

Skriv dig op til nyhedsbrevet nedenfor og vær med i lodtrækningen om et kursus i Agil Projektledelse til en værdi af 6.000 kr.

Scrum-metoden er den mest populære agile projektledelsesmetode i verdenen! I dette kursus lærer du alt hvad du skal vide for at kunne arbejde effektivt med Scrum i din organisation. Du får også muligheden for at blive certificeret i agil projektledelse.

leon-Oalh2MojUuk-unsplash

Kursus i agil projektledelse - Scrum kursus

Står du og mangler en effektiv metode til at lede dine projekter ud fra? Så er det nu at du skal slå til! Du kan nemlig få et kursus i agil projektledelse for bare 2500,- På kurset lærer du alt hvad du skal vide for at drive effektive og succesfulde projekter ud fra den agile tankegang 😁