Hvad er et Acceptance criteria? Få forklaringen her!

Et Acceptance criteria er en specifik, målbar betingelse, der angiver, om en user story er blevet opfyldt. Med andre ord bruges det til at afgøre, om en funktion eller funktionalitet er færdiggjort

Der er generelt tre typer acceptkriterier

 • Funktionelle kriterier, som beskriver funktionaliteten af funktionen i detaljer
 • Ikke-funktionelle kriterier, som beskriver funktionens kvalitetsstandarder, og
 • Forretningskriterier, som beskriver de betingelser, under hvilke forretningen vil godkende funktionen

Acceptkriterier er vigtige, fordi de er med til at sikre, at alle interessenter er enige om, hvad der skal leveres, for at en brugerhistorie kan betragtes som færdig. Uden klare acceptkriterier er der risiko for misforståelser og uenighed senere hen. Det kan være en udfordring at skrive gode godkendelseskriterier, men der er nogle få tips, der kan hjælpe:

 1. Vær så specifik som muligt
 2. Brug et målbart sprog/mål så man ved om det er opfyldt
 3. Skriv ud fra brugerens perspektiv
 4. Medtag betingelser for, hvornår opgaven vil blive betragtet som færdig
 5. Sørg for, at alle interessenter er enige om acceptkriterierne

Hvis du følger disse tips, kan du skrive effektive acceptkriterier, der sikrer, at alle er enige om, hvad der skal leveres, for at en user story kan betragtes som afsluttet.


Mangler du et godt projektstyringsværktøj?

Jeg bruger selv MeisterTask til mine projekter! Jeg er forbløffet over hvor nemt MeisterTask er, og den har den lækreste og mest intuitive brugergrænseflade jeg har set i noget værktøj. MeisterTask har alle de funktioner som jeg har brug for out-of-the-box, uden at jeg skal bøvle med plugins eller power-ups. Der er alt fra Gantt-kort til advancerede automatiserings regler.


Hvem bruger acceptkriterier? 

Der findes et par forskellige typer af acceptkriterier. De anvendes hver især til forskellige formål og af forskellige typer personer.

 • Brugeracceptkriterier anvendes af de faktiske brugere af systemet eller produktet. De er med til at sikre, at systemet eller produktet opfylder deres behov og er let at bruge.
 • Funktionelle acceptkriterier anvendes af udviklere og testere. De er med til at sikre, at systemet eller produktet opfylder alle de nødvendige funktionelle krav
 • Ikke-funktionelle acceptkriterier anvendes af arkitekter og systemadministratorer. De er med til at sikre, at systemet eller produktet er skalerbart, sikkert og har en god ydeevne.

Så som du kan se, bruges acceptkriterier af mange forskellige mennesker til forskellige formål. De er en vigtig del af arbejdet med at sikre, at et system eller produkt opfylder alle de nødvendige krav.

Brug for hjælp til andet?

Mark Guldbrandsen
Mark Guldbrandsen
Certificeret projektleder med speciale i digitale projekter. Jeg deler her på bloggen mine erfaringer med projektledelse.

Del dette indlæg:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Gratis bog om effektiv projektledelse

Få tilsendt denne 193 siders ebog: “Effektiv projektledelse – Din trin-for-trin guide til at drive succesfulde projekter” bare ved at tilmelde dig nyhedsbrevet. 

Du vil ikke blive spammet med e-mails, og du kan afmelde dig nyhedsbrevet igen når som helst.

Vind et kursus i Agil Projektledelse til en værdi af 6.000 kr.

Skriv dig op til nyhedsbrevet nedenfor og vær med i lodtrækningen om et kursus i Agil Projektledelse til en værdi af 6.000 kr.

Scrum-metoden er den mest populære agile projektledelsesmetode i verdenen! I dette kursus lærer du alt hvad du skal vide for at kunne arbejde effektivt med Scrum i din organisation. Du får også muligheden for at blive certificeret i agil projektledelse.

leon-Oalh2MojUuk-unsplash

Kursus i agil projektledelse - Scrum kursus

Står du og mangler en effektiv metode til at lede dine projekter ud fra? Så er det nu at du skal slå til! Du kan nemlig få et kursus i agil projektledelse for bare 2500,- På kurset lærer du alt hvad du skal vide for at drive effektive og succesfulde projekter ud fra den agile tankegang 😁