Hvad betyder Definition of Done?

Definition of Done, forkortet DoD, henviser til de kriterier der skal være opfyldt for at en opgave kan anses for fuldendt. Definition of Done er særligt udbredt i agil udvikling og projekter hvor leverancerne er hyppige.

I mange projekter vil der være diskussioner omkring hvornår et projekt egentlig kan anses for færdigt. Med Definition of Done har man mulighed for at skabe en tjekliste over de krav der skal være opfyldt for at kunne sige at et projekt er færdigt.

Definition of Done skaber altså klarhed over forventningerne til det færdige produkt.


Mangler du et godt projektstyringsværktøj?

Jeg bruger selv MeisterTask til mine projekter! Jeg er forbløffet over hvor nemt MeisterTask er, og den har den lækreste og mest intuitive brugergrænseflade jeg har set i noget værktøj. MeisterTask har alle de funktioner som jeg har brug for out-of-the-box, uden at jeg skal bøvle med plugins eller power-ups. Der er alt fra Gantt-kort til advancerede automatiserings regler.


Det er vigtigt at have Definition of Done fordi:

– Det giver klarhed over hvad der skal ske i et projekt.

– Det sikrer at alle parter har den samme forståelse af det færdige produkt.

– Det mindsker risikoen for misforståelser og dermed fejl i produktet.

En Definition of Done kan for eksempel se sådan her ud:

– Produktet/the artefact is completed and meets all the requirements.

– All tests (unit, integration, acceptance) have been run successfully with no failures.

– The code compiles correctly without any errors or warnings.

– The product is deployed in a test environment.

– Any relevant documentation has been updated (e.g requirement specifications, user manual, installation guides etc).

En Definition of Done bør altid være konkret og til at overskue for alle parter i et projekt. Den skal endvidere tage højde for de ressourcer og kompetencer der er til rådighed.

Det er ofte Definition of Done sammen med User Storys der bruges til at afgrænse arbejdsopgaverne i et Scrum projekt. Definition of Done giver altså klarhed over de krav der skal være opfyldt for at en user story kan anses for fuldført. Definition of Done skal ses som et supplement til User Storys og ikke erstatte dem.

Man må ikke ændre Definition of done på en user story, så snart at den er planlagt i et igangværende sprint. Der skal den forblive den samme under hele sprintet.

En Definition of Done bør derfor altid være konkret og til at overskue for alle parter i et projekt. Den skal endvidere tage højde for de ressourcer og kompetencer der er til rådighed. Definition of Done bør også være fleksibel så den kan tilpasses et eventuelt skiftende behov undervejs i et projekt.

Definition of Done er med til at skabe klarhed over hvad der skal ske i et projekt, og det sikre at alle parter har den samme forståelse af det færdige produkt og mindske risikoen for misforståelser og dermed fejl i produktet.Brug for hjælp til andet?

Mark Guldbrandsen
Mark Guldbrandsen
Certificeret projektleder med speciale i digitale projekter. Jeg deler her på bloggen mine erfaringer med projektledelse.

Del dette indlæg:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Gratis bog om effektiv projektledelse

Få tilsendt denne 193 siders ebog: “Effektiv projektledelse – Din trin-for-trin guide til at drive succesfulde projekter” bare ved at tilmelde dig nyhedsbrevet. 

Du vil ikke blive spammet med e-mails, og du kan afmelde dig nyhedsbrevet igen når som helst.

Vind et kursus i Agil Projektledelse til en værdi af 6.000 kr.

Skriv dig op til nyhedsbrevet nedenfor og vær med i lodtrækningen om et kursus i Agil Projektledelse til en værdi af 6.000 kr.

Scrum-metoden er den mest populære agile projektledelsesmetode i verdenen! I dette kursus lærer du alt hvad du skal vide for at kunne arbejde effektivt med Scrum i din organisation. Du får også muligheden for at blive certificeret i agil projektledelse.

leon-Oalh2MojUuk-unsplash

Kursus i agil projektledelse - Scrum kursus

Står du og mangler en effektiv metode til at lede dine projekter ud fra? Så er det nu at du skal slå til! Du kan nemlig få et kursus i agil projektledelse for bare 2500,- På kurset lærer du alt hvad du skal vide for at drive effektive og succesfulde projekter ud fra den agile tankegang 😁