“You can design and create, and build the most wonderful place in the world. But it takes people to make the dream a reality.”
Walt Disney
Føles brainstorming nogle gange som rent tidsspilde? Du tænker, at det er nødvendigt at få dit teams’ input på et emne, men mødet ender typisk med et par deltagere der diskuterer frem og tilbage, mens de andre er helt stille.
Selv hvis det var en god session med gode ideer, så vil referatet fra mødet (hvis det overhovedet findes) typisk blive tabt i en lind strøm af e-mails, og aldrig blive fundet frem igen.
Det er klassiske eksempler på brainstorming der kører af sporet.
Når man går i gang med brainstorming, så er der et par vigtige ting man skal huske på.
Den største prioritet ved brainstorming er kvantitet over kvalitet. Du læste rigtigt: kvantitet over kvalitet. Brainstorming er det første skridt i den indledende, udforskende fase af et nyt projekt, så det er vigtigt at være åben for alle ideer og muligheder. Problemerne opstår når teammedlemmer sidder og overvejer deres gode og knapt så gode ideer, fordi de er bange for at blive dømt eller afvist.
Et andet problem ved brainstorming er, at mange mennesker tror, at det kun kan gøres på én måde: En åben diskussion i et mødelokale med alle om bordet. Denne metode er ikke nødvendigvis forkert, men kan føre til nogle sociale ulemper der bidrager til en uproduktiv session.
For eksempel, når de første par ideer deles under en session, er der en tendens til kun at fokusere på disse ideer gennem resten af mødet.
Det største problem med brainstorming er, at kun et par mennesker taler 60-75% af tiden. Dette bias, som ofte kaldes for ”anchoring”, kan ofte forebygge andre nye ideer fra at dukke op.
Til sidst er det vigtigt at du har de rigtige værktøjer at arbejde med, det kan ikke nytte noget at du ikke er klar til at få noteret alt den feedback som der kommer fra de andre. Derfor skal du sidde klar ved tasterne under hele mødet, og have det rigtige værktøj at arbejde med. Jeg bruger selv MindMeister til sådan en opgave, det er et utrolig brugervenligt værktøj.
Lad os dykke ned i syv nemme brainstorming-teknikker, der tilskynder samarbejde mens man begrænser dømmende attituder.
”Brain Writing”
Det generelle princip ved denne teknik er, at adskille idégenereringen fra diskussionen.
Teamlederen deler emnet med teamet, og teammedlemmerne skriver individuelt deres ideer ned. Dette hjælper med at fjerne “anchoring bias” og opmuntrer alle på teamet til at dele deres egne ideer. Det giver også alle lidt mere tid til at tænke over deres ideer, hvilket er ekstra nyttigt for de mere introverte deltagere. Denne brainstorming-teknik virker bedst til team, som virker til at blive meget påvirket af de første ideer der præsenteres under et møde.
Når dit team brainstormer ideer individuelt, uden afbrydelser og andres holdninger, kan du generere koncepter, som ellers ikke naturligt ville dukke op i disse rammer. Individuelle brainstorming-teknikker som disse, vil ofte give dig lidt mere unikke ideer end når gruppen finder på ideer sammen.
”Figuring Storming”
Har du nogensinde overvejet hvordan en anden person vil håndtere en situation? Eller hvad de ville sige om et bestemt emne? Med ”figuring storming”, er det lige præcist dét du skal tænke over.
Tænk over hvordan nogen, såsom din chef, en berømt kendis eller endda præsidenten i USA ville håndtere situationen. Ved at sætte dig i en anden persons sted, kan teamet få et anderledes perspektiv, og hjælpe dem med at se mulighederne i nye ideer.
Prøv et simpelt spørgsmål: Hvad ville Abraham Lincoln gøre? Når du brainstormer spørgsmål, der omhandler de mulige handlinger hos en tredjepart, så frigør du ideer der ikke er begrænsede til dine deltagere. Det er en af øvelser, der giver alle et anderledes synspunkt.
Online Brainstorming (Brain-netting)
Virtuelle teams bliver mere og mere almindelige på tværs af alle industrier. Evolutionen af e-mail og nye værktøjer til samarbejde, har gjort hjemmearbejde til normalen i visse organisation. Men hvad sker der, når teamet skal gå sammen om en brainstorm?
Ideer kan selvfølgelig blive kastet frem og tilbage via e-mail, men så bliver det svært at gemme disse ideer til fremtiden. Det er vigtigt at lave en central placering online, hvor teammedlemmer kan samarbejde virtuelt – overvej f.eks. cloudbaseret dokumentopbevaring eller et online værktøj til samarbejde. Se hvordan Backcountry bruger et software til samarbejde for at lave produktive brainstorms.
Der er også en masse gode værktøjer til brainstorming, der hjælper med at gøre online brainstorming til en mere visuel og samarbejdende oplevelse. En brainstormingøvelse for grupper involverer brug af et online mind-mapping værktøj til at besvare specifikke spørgsmål eller generere ideer der relaterer sig til det primære problem. Hvilke andre ideer er der til dette koncept? Kortlæg disse eksempler visuelt.
”Rapid Ideation”
Nogle gange kan tidsbegrænsninger hjælpe med hurtigt at generere ideer, for du har ikke tid til at filtrere eller tænke for meget over hver af dem.
Med denne teknik, kan teamlederen give lidt kontekst på forhånd med information eller spørgsmål om emnet, budget, deadline, etc. Så bliver tidsbegrænsningen sat, så hver deltager skal skrive så mange tanker eller ideer ned om emnet som muligt, ved brug af hvilket som helst medie. Deltagerne behøver ikke at bekymre sig om at filtrere deres ideer.
Det gode ved denne form for brainstorming er, at den kan skræddersys til at møde teamets behov og projektets. Der kan bruges flere midler, såsom blyant og papir, whiteboards, post-its… alt der kan få tankerne i gang. Tidsbegrænsninger for din hurtige ”rapid ideation” kan vare lige fra 5 til 45 minutter, afhængig af hvor komplekst emnet er. Denne teknik er god for teams, der plejer at komme ud på et sidespor, teams der hader møder, eller for at sætte en grænse på brainstorming-sessioner der ofte varer længere end forventet.
Her er et tip, som du skal tage meget seriøst… vær fjollet! Professor i management, Leigh Thompson, lavede en undersøgelse om dette emne. Hun fandt ud af, at grupper der delte sjove eller pinlige historier om dem selv, fandt på 26% flere ideer i 15% flere kategorier end grupper, der ikke gjorde det.
Brainstorming er den basale teknik til at udvikle ideer og få folk til at finde på nye koncepter og løsninger, men det kan være fristende at overtænke. Det er nemt at blive tynget ned af alle nye ideer, og detaljerne ved dem. Det er præcist det problem, som ”rapid ideation” forsøger at løse.
”Round Robin Brainstorming”
Teamet danner en cirkel for at starte denne Teknik. Når først emnet er delt, så gå cirklen rundt, en efter en, og få hver person til at sige en idé, indtil alle har været igennem.
På samme tid, skal en facilitator optage alle ideer, så de kan diskuteres når først de er blevet delt. Det er meget vigtigt ikke at evaluere nogen ideer, før alle har haft mulighed for at dele. Denne teknik er god, når visse personer i dit team måske har tendens til at være stille under møderne.
Når man leder en session, så tillader “round robin”-metoden for brainstorming at alle bidrager. Bare sørg for, at behandle hver idé ligevægtigt. Og prøv at lede folk væk fra at sige ”X har allerede sagt min idé.” Hvis det sker, så sig at du vil vende tilbage til dem til sidst, så de har tid til at tænke på noget nyt.
Starbursting
Nej, det har ikke noget med slik at gøre.
Denne form for brainstorming fokuserer på at stille spørgsmål i stedet for svar. Starbursting udfordrer teamet til at finde på så mange spørgsmål de kan om emnet.
En nem måde at starte en session som denne på, vil være at begynde at stille spørgsmål der håndterer ”hvem, hvad, hvor, hvornår og hvorfor”. Denne stil sikrer, at alle dele ved projektet adresseres, før man begynder at arbejde på det. Det er en god teknik for teams, der plejer at overse bestemte dele af et projekt, og ender med at skulle skynde sig for at få tingene ordnet i sidste øjeblik.
Når man skal tænke på nogle gode brainstorm-spørgsmål, så har man den ekstra fordel, at man får en reserve af ideer til webindhold: I tilfælde af, at du har brug for en FAQ-sektion til din hjemmeside eller produkt, så besvar ganske enkelt spørgsmålene der er blevet stillet.
Stepladder Technique
Denne form for brainstorming blev udviklet i 1992, og opfordrer alle medlemmer i teamet til at bidrage individuelt før der er nogen gensidig påvirkning.
Sessionen begynder med, at facilitatoren deler emnet eller spørgsmålet med hele teamet. Når først emnet bliver delt, så forlader alle værelset udover to medlemmer af teamet. Disse to medlemmer vil herefter diskutere emnet og deres ideer. Herefter bliver endnu et medlem tilføjet til gruppen. Dette nye medlem vil bidrage med hans eller hendes ideer FØR de andre diskuterer deres.
Gentag denne cyklus indtil alle fra den originale gruppe er i rummet. Denne Teknik forhindrer gruppetænkning i teams, hvor en eller to medlemmer dominerer alle andre. Dette hjælper også med at opmuntre de mere generte medlemmer til at dele deres ideer, uden at føle sig intimiderede af et rum fyldt med mennesker.
Denne “stepladder” Teknik er faktisk en af de mere modne strategier til brainstorming, da det inkluderer både et individuelt aspekt og gruppedeltagelse. Denne teknik er nyttig til en gruppe i mellemstørrelse, alt mellem fem og 15 mennesker. Når først gruppen bliver større, tager det dog længere tid og kan blive besværligt.
Bonustip: Prøv noget musik til brainstorming
Her er et unikt tip til din session: Prøv at starte noget ”brainstorm-musik”, altså musik der er mere konduktivt til at generere nye ideer. Afhængig af din firmakultur, eller teamet involveret, så kan den rette form for musik ved den rette volumen hjælpe.
Selvom det er sjovt at give den gas, så prøv at holde dig til disse retningslinjer når det gælder et produktivt musikvalg:
- Hold det instrumentalt (det er bedre for koncentrationen og opmærksomheden)
- Hold det i en tone hvor humøret forbliver positivt
- Sørg for at musikken har et bestemt tempo og volumen (mindre distraherende).
To eksempler på hvad du kan spille: Bachs Brandenburg Concertos, hvis du kan lide klassisk musik, eller noget deep house hvis du kan lide elektronisk dansemusik. Her er et par steder online, hvor du kan få fat i din baggrundsmusik.
Fordelene ved en brainstorm i en gruppe
Så hvorfor er det smart at brainstorme i en gruppe? Definitionen på brainstorming indeholder løsningen: Det er en måde at løse problemer ved at holde en gruppesamtale og indsamle information eller ideer, der ankommer gennem en ”ubegrænset og spontan deltagelse i diskussionen.”
Det er en nyttig metode, især i de tidlige stadier for et produkt eller et firmas vækst, for at bringe en masse synspunkter ind. Derudover er det en hurtig måde at få en stor mængde ideer ind. I stedet for en eller to mennesker, så kan gruppearbejde eksponentielt forøge antallet af ideer.
Her er et par tips til at hjælpe dig med dit næste brainstorming møde:
- Gør målet krystalklart fra starten. Hvad prøver du at finde/løse? Hvilke begrænsninger har I?
- Som med andre mødeteknikker, så sørg for at alle får noget at sige. Led sessionen, så de stille deltagere har lige så lang tid i spotlyset som dem, der har tendens til at dominere diskussionerne.
- Fjern mulighederne for “anchoring” ved at lade folk generere ideer individuelt først, før I går sammen om at diskutere og uddybe.
- Gå for kvantitet over kvalitet i starten.
- Vær fjollet og ha’ det sjovt! Ingen spørgsmål eller ideer er for dumme.