Hvad er Backlog Refinement? – Scrum begreber

I dette indlæg skal vi kigge på hvad Scrum Backlog Refinement processen. Backlog refinement er en løbende proces som løber gennem hele projektets løbetid. 

Det er typisk projektets Product Owner og Scrum Teamet som står for at forfine opgaverne i projektets backlog. Der er tre gode grunde til at man gøre dette: 

  1. Man gør det for at sikre at alle involveret i projektet forstår opgaverne på samme måde, sådan at der er en delt forståelse for hvad der bliver udviklet. 
  2. Man gør det for at sikre at opgavens estimat er retvisende, hvis den ikke er beskrevet korrekt eller fyldestgørende nok, så vil man ikke kunne estimere opgaven. 
  3. Man kan samtidig med at man forfiner opgaverne løbende også prioritere opgaverne, sådan at man sikrer sig at de opgaver der giver mest værdi ligger øverst i backloggen. 

Så kort fortalt er Backlog Refinement central del af Scrum, og noget som der ikke er faste rammer for, det er bare noget som hele tiden, og løbende gennem hele projektet, skal kigges på. 

Hvorfor er det vigtigt at lave Backlog refinement? 

Som nævnt ovenfor er der flere gode grunde til det, så man vil opleve en række konsekvenser hvis man ikke gør det. Man vil blandt andet opleve at ens projekt begynder at skride da estimaterne ikke længere holder, eller fordi Scrum Teamet ikke har forstået opgaverne korrekt.

Eller noget så simpelt, som at man påbegynder en opgave man beskrev for længe siden, men resten af projektet har rykket sig så meget siden, at den ikke kan løses på den måde mere.

Du vil også opleve at hvis du ikke får prioriteret din backlog løbende, så får påbegynder udviklerne de forkerte opgaver. 

Der er også andre gode grunde, det gør det for eksempel også nemmere at planlægge ens sprint. Netop fordi man næsten bare kan tage opgaverne fra toppen og begynde dem. 

Det gør også at du kan holde backloggen ren, og fokuseret. Mange som ikke løbende vedligeholder backloggen oplever at de følger at de er ved at drukne i opgaver, og ikke kan finde hoved eller hale i projektet.

Men så snart at du begynder jævnligt at rydde lidt op, så vil du hele tiden vide hvad der er i backloggen og nemt kunne navigere rundt i den.  

Og sidst men ikke mindst vil den sikre at opgaver altid er up-to-date og klar til at blive udviklet.

Backlog Refinement møde

Man afholder tit det der hedder et Backlog Refinement møde, hvor man mødes og kigger på disse ting. Man skal som minimum afholde dette møde en gang hvert sprint, gerne lige inden Sprit Planning mødet.  

Men man må meget gerne gøre det flere gange, for eksempel fast ugentligt møde, hvis man har tid og overskud til det. 

Det er tit bare projektets Product Owner og Scrum Teamet som er med på mødet, men der kan også sagtens være flere med. Det kunne eksempelvis være andre interessenter (sponsorer eller afdelingsledere)  eller kunderepræsentant (Kunder, Sælgere eller Kundeservicemedarbejdere). 

Scrum Masteren behøver ikke at være med til mødet, men det er vigtigt at de andre i teamet er med til mødet. Dog kan Scrum Masteren sagtens stå for at indkalde til det hvis det er. 

Hvorfor afholder man Backlog Refinement møde? 

Prioriteringer kan let ændre sig undervej, nye mere spændende opgaver kan komme til, og tidligere vigtige opgaver kan falde i prioritet da problemerne måske er blevet løst ved en anden opgave. Man skal også dele ens prioriteter med andre, også dem uden for teamet, samt høre hvad deres prioriteter og erfaringer er når det kommer til opgaver. 

Hvordan foregår sådan et Backlog Refinement møde?

Det hele starter med at projektets Product Owner fortæller om de enkelte elementer i backloggen. Efter et par møder er alle med på hvad der er i backloggen, og der vil han/hun kun fortælle om dem som er blevet tilføjet siden sidst. 

Derefter snakker man opgaverne igennem, og bliver enig om opgavernes omfang, og deres prioritering kontra de øvrige opgaver i projektets backlog.

Derefter vil Scrum teamet estimere den arbejdsindsat der skal til for at komme i mål med den enkelte opgave, og dele dette med de andre. Det kan man eksempelvis gøre ved hjælp af Planning Poker eller en standard Trepunktsestimering

Hvis du synes dette var spændende, så kan du lære meget mere om det i mit Scrum Master kursus, der snakker jeg meget mere om dette, og om hvorfor det er så vigtigt. 
Du vil også lære meget mere om Scrum generelt, sådan at du kan blive Certificeret Scrum Master.

Mest populære indlæg:

Picture of Mark Guldbrandsen
Mark Guldbrandsen
Certificeret projektleder med speciale i digitale projekter. Jeg deler her på bloggen mine erfaringer med projektledelse.
Følg os på LinkedIn her:

Download bøger og se webinar: