Hvad er forskellen på SWOT og TOWS?

I dette indlæg skal vi kigge på hvad forskellen mellem SWOT og TOWS analysen er!

SWOT-analysen er et værktøj til gennemgang af en organisation og dens omgivelser. Det er den første fase af planlægningen og hjælper marketingfolk med at fokusere på de vigtigste spørgsmål. SWOT står for styrker, svagheder, muligheder og trusler

TOWS er en udvidelse af SWOT-analysen og står for Threats (trusler), Opportunities (muligheder), Weaknesses (svagheder) og Strength (styrker). Det er et værktøj, som planlæggerne kan bruge, når de udarbejder strategier. TOWS hjælper organisationer med at udnytte deres styrker, minimere deres svagheder og trusler og udnytte mulighederne


Mangler du et godt projektstyringsværktøj?

Jeg bruger selv MeisterTask til mine projekter! Jeg er forbløffet over hvor nemt MeisterTask er, og den har den lækreste og mest intuitive brugergrænseflade jeg har set i noget værktøj. MeisterTask har alle de funktioner som jeg har brug for out-of-the-box, uden at jeg skal bøvle med plugins eller power-ups. Der er alt fra Gantt-kort til advancerede automatiserings regler.


Både SWOT og TOWS er nyttige værktøjer til planlægning og strategisk beslutningstagning. Der er dog nogle vigtige forskelle mellem de to. SWOT er et generelt overblik over en organisation og dens omgivelser, mens TOWS er mere fokuseret på specifikke strategier. SWOT anvendes normalt i begyndelsen af planlægningsprocessen, mens TOWS anvendes til at informere og finpudse strategien. SWOT ser på både interne og eksterne faktorer, mens TOWS kun ser på eksterne faktorer.

Hvad er en TOWS analyse?

TOWS-matrixen er et værktøj, der bruges til at finde strategiske muligheder ved at kombinere resultaterne af en SWOT-analyse. Elementerne i SWOT-analysen danner rammen for TOWS-matrixen. Resultaterne af SWOT-analysen indsættes i matricen (markeret med rødt i eksemplet nedenfor). Selve TOWS-analysen består af 4 felter

  • Styrker: Interne faktorer, der giver virksomheden en fordel i forhold til konkurrenterne.
  • Svagheder: Interne faktorer, der stiller virksomheden dårligt i forhold til konkurrenterne.
  • Muligheder: Eksterne faktorer, som virksomheden kan drage fordel af for at forbedre sin position.
  • Trusler: Eksterne faktorer, der kan skade virksomhedens stilling eller resultater.

TOWS-matrixen er et værktøj, der bruges til at identificere strategiske muligheder ved at kombinere resultaterne af en SWOT-analyse. Elementerne i SWOT-analysen danner rammen for TOWS-matrixen. Resultaterne af SWOT-analysen indsættes i TOWS matricen.

Så hvad er forskellen mellem SWOT og TOWS?

Den vigtigste forskel er, at SWOT er et generelt overblik, mens TOWS er mere fokuseret på specifikke strategier. SWOT ser på både interne og eksterne faktorer, mens TOWS kun ser på eksterne faktorer. Så hvis du leder efter et værktøj til at hjælpe dig med at udvikle strategier, er TOWS den rigtige løsning!Brug for hjælp til andet?

Mark Guldbrandsen
Mark Guldbrandsen
Certificeret projektleder med speciale i digitale projekter. Jeg deler her på bloggen mine erfaringer med projektledelse.

Del dette indlæg:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Gratis bog om effektiv projektledelse

Få tilsendt denne 193 siders ebog: “Effektiv projektledelse – Din trin-for-trin guide til at drive succesfulde projekter” bare ved at tilmelde dig nyhedsbrevet. 

Du vil ikke blive spammet med e-mails, og du kan afmelde dig nyhedsbrevet igen når som helst.

Vind et kursus i Agil Projektledelse til en værdi af 6.000 kr.

Skriv dig op til nyhedsbrevet nedenfor og vær med i lodtrækningen om et kursus i Agil Projektledelse til en værdi af 6.000 kr.

Scrum-metoden er den mest populære agile projektledelsesmetode i verdenen! I dette kursus lærer du alt hvad du skal vide for at kunne arbejde effektivt med Scrum i din organisation. Du får også muligheden for at blive certificeret i agil projektledelse.

leon-Oalh2MojUuk-unsplash

Kursus i agil projektledelse - Scrum kursus

Står du og mangler en effektiv metode til at lede dine projekter ud fra? Så er det nu at du skal slå til! Du kan nemlig få et kursus i agil projektledelse for bare 2500,- På kurset lærer du alt hvad du skal vide for at drive effektive og succesfulde projekter ud fra den agile tankegang 😁