De bedste bøger omkring projektledelse (2020)

I dette indlæg vil jeg give dig mine anbefalinger til hvilke bøger omkring projektledelse, som du bør skrive på din læseliste. 

Jeg læser stadig bøger omkring projektledelse, selv om jeg har drevet en del projekter efterhånden, og det gør jeg af en meget simpel grund. 

Hvis der i en bog er bare ét godt tip, så kan det gøre forskellen på, om mine kommende projekter bliver en succes eller fiasko. Det kan også betyde store besparelser for dem, som jeg driver projekterne for. 

En bog til 200 kr. kan meget nemt ende med at spare en virksomhed for langt mere. Jeg lærte i den første bog et meget simpelt tip, som jeg efterfølgende estimerede, sparede ROCKWOOL for over 150.000 kr. på et af mine projekter ved dem. 

Og det samme tip bruger jeg nu på alle projekter, jeg driver fremadrettet. 

Et lille godt råd, hør eventuelt virksomheden, du arbejder for, om de vil sponsorer disse arbejdsrelaterede bøger, min erfaring er, at de tit siger ja til det. 

Agile Project Management For Dummies

Hvis en komplet nybegynder kommer til mig og siger, at han/hun gerne vil lære at drive projekter, men ikke vil tage et kursus, så beder jeg dem næsten altid bare at købe denne bog. 

Den er let at læse, den et fyldestgørende og den er mindre teoretisk end mange andre bøger omkring projektledelse. Den giver i sig selv ikke alle de nødvendige færdigheder, som du skal have for at drive projekter, men den hjælper dig til at forstå projektledelse helt fundamentalt. 

Projektledelse i løst koblede systemer

Dette er den første bog, jeg læste omkring projektledelse. Den blev anbefalet af min daværende chef, som gerne ville have, at vi drev projekter med dette mindset. 

Jeg blev hurtigt fanget af bogen, og har senere taget meget af det til mig. 

Jeg synes, der er en del gode pointer i bogen, som helt sikkert er værd at have med i sin værktøjskasse. Dette er en af de bøger, hvor bare et enkelt, godt råd fra den kan spare dig en masse tid og penge i fremtiden. Den er mindre teoretisk end mange andre bøger omkring projektledelse, og giver læseren en ny måde at se projekter på. 

The Age of Agile – How Smart Companies Are Transforming the Way Work Gets Done

Bogen er lidt “smart i en fart”, men det er rigtig spændende læsning. Den kommer ind på en masse forskellige koncepter, for hvordan man kan optimere, ikke bare ens processor, men faktisk hele virksomheden. 

Jeg bruger de inputs jeg fik til bogen til alt. Jeg har inkorporeret det i måden, jeg driver projekter på, måden jeg driver bloggen her, og endda i dele af mit private liv. Der er rigtig mange af tankerne, som er lette at implementere med det samme, og som faktisk ville have en stor effekt, allerede dag ét. Men der er også nogle idéer, som nok strider imod de typisk danske virksomhedskulturer. 

Men giv den et kig, jeg har fået meget ud af dem, vil jeg sige. 

The Art of Agile Product Ownership

Denne bog synes jeg, var utrolig spændende. Men det er nok også grundet min egen passion for projektledelse. 

I bogen lærer du, hvordan du kan udvikle et langsigtet projekt agilt. Det kunne eksempelvis være, hvis du var ansvarlig for den løbende udvikling af en app, hjemmeside eller webshop. I så fald ville bogen være et fantastisk sted at starte, og ville nok anbefale dig at læse denne bog før så mange andre. Nok også før de mere traditionelle projektledelses bøger. 

Kanban

Denne bog er lidt mere nørdet og går i dybden med én specifik projektledelsesmetode, nemlig Kanban. Jeg er personligt stor tilhænger af Kanban-metoden. Jeg bruger den ikke selv i den reneste form, men min projektledelses metodik er meget influeret af Kanban-metoden. 

I bogen kan du læse omkring alle fordelene ved Kanban, og hvorfor du skal bruge det frem for eksempelvis Prince2. Jeg kan på det varmeste anbefale bogen, den vil give dig en god guide til, hvordan du kan strukturere dine projekter, sådan at det er let for projektgruppen at arbejde sammen. 

Scrum – The Art of Doing Twice the Work in Half the Time

Man kan ikke lave en liste med anbefalede bøger uden også at inkludere en bog omkring Scrum. Scrum er det, som alle snakker om lige for tiden, og det er der også god grund til. Scrum er en meget effektiv metode, som samtidig er meget agilt. 

Det betyder, at man let kan skifte retning midtvejs i projektet, hvis det skulle være. Hvilket er meget værdifuldt for IT-projekter, hvor både krav og teknologier tit ændrer sig undervejs i projektet. Jeg har læst en del bøger omkring Scrum, og af dem, så er dette bogen, jeg ville anbefale. 

De fleste anbefaler lærebogen i Scrum – PMBOK – men lad for Guds skyld vær med at købe denne bog, den er tung, alt for dyr, og den er fuld af gentagelser. Du skal nok komme til at læse PMBOK hvis du tager et kursus i projektledelse. Men hvis du i din fritid gerne vil læse omkring Scrum, så synes jeg hellere at du skal bruge din tid på denne.

Men ja, det var min korte liste over bøger jeg ville anbefale dig at læse. Da jeg skulle skrive dette indlæg startede jeg med at liste 28 bøger, da jeg synes alle var gode. Men til sidst valgte jeg at skære det ned til disse seks bøger, så du kun fik de bedste serveret på et sølvfad.

GUIDE TIL PROJEKTLEDELSE
EN TRIN-FOR-TRIN GUIDE TIL EFFEKTIV PROJEKTLEDELSE

Jeg har lavet denne guide til at hjælpe alle mine læsere med at drive deres projekter mere effektivt. Mange af mine læsere har ikke en formel projektlederuddannelse og har ikke tiden eller muligheden for at tage en. Derfor har jeg lavet denne trin-for-trin guide til effektiv projektledelse, som du kan følge undervejs i dit projekt. 

Måske du også er interesseret i disse indlæg:
Lav en interessentanalyse

Interessentanalyse: En trin-for-trin guide

Introduktion En interessentanalyse er, som ordet indikerer en analyse af projektets interessenter – dvs. enhver person, som har interesse i projektet. Det er vigtigt at lave en interessentanalyse i starten af projektet. Men det kan

Læs mere
Lav en kravspecifikation

Sådan laver du en god kravspecifikation!

Introduktion Med en god kravspecifikation kan du øge sandsynligheden for, at dit projekt bliver en succes. Ja, det er faktisk en betingelse. Men mange projektansvarlige holder sig stadig tilbage med at skrive dette dokument.  I

Læs mere
Disse værktøjer bruger jeg til mine projekter:

Projektledelse i sig selv er kompliceret nok. Så hvorfor døje med komplicerede værktøjer også? Nedenfor kan du se de værktøjer, som jeg bruger til dagligt, samt mit review af dem.

teamgantt logo
Review:
5/5

Det kan være en langhåret proces at holde Microsoft Projects opdateret. Men det er det ikke med TeamGantt, de har lagt al deres fokus på brugervenligheden.

Review: Læs her
Pris: Gratis

trello logo
Review:
4.5/5

Jeg bruger Trello til alt, hvad jeg kan slippe af sted med. Både på arbejde og i privaten. Det inkluderer såvel projekter, som generelle arbejdsopgaver.

Review: Læs her
Pris: Gratis

Lucidchart logo
Review:
4/5

Lucidchart er et visuelt arbejdsværktøj, som jeg bruger til at lave diagrammer, Work Breakdown Structures, Flowcharts og andre projekt visualiseringer.

Review: Læs her
Pris: Gratis