På denne side vil jeg give dig mine anbefalinger til hvilke bøger omkring projektledelse, som du bør skrive på din læseliste.
Jeg læser stadig bøger omkring projektledelse, selv om jeg har drevet en del projekter efterhånden, og det gør jeg af en meget simpel grund.
Hvis der i en bog er bare ét godt tip, så kan det gøre forskellen på, om mine kommende projekter bliver en succes eller fiasko. Det kan også betyde store besparelser for dem, som jeg driver projekterne for.
En bog til 200 kr. kan meget nemt ende med at spare en virksomhed for langt mere. Jeg lærte i den første bog et meget simpelt tip, som jeg efterfølgende estimerede, sparede ROCKWOOL for over 150.000 kr. på et af mine projekter ved dem.
Og det samme tip bruger jeg nu på alle projekter, jeg driver fremadrettet.
Et lille godt råd, hør eventuelt virksomheden, du arbejder for, om de vil sponsorer disse arbejdsrelaterede bøger, min erfaring er, at de tit siger ja til det.
Effektiv Projektledelse: Din trin-for-trin guide til at drive succesfulde projekter
Hvordan driver man projekter UDEN at være ved at gå ned med stress? Det var netop dette spørgsmål der fik mig til at skrive denne bog! Jeg drev på det tidspunkt flere projekter på samme tid, og følte ikke at jeg kunne følge med. Jeg har derfor efterfølgende fintunet enhver bevægelig del af et projekt, og lavet denne trin-for-trin guide til at drive effektive projekter.
Sammen med bogen kommer der en række skabeloner, herunder kravspecifikation, user stories, budgethåndtering, projekt estimering og andre relevante skabeloner. Udfyld formen nedenfor for at få bogen tilsendt!
Så sender jeg bogen med det samme.
Power i projekter og portefølje
I bogen “Power i projekter og portefølje” vil du komme til at lære hvordan du kan drive projekter succesfuldt. Dette vil du gøre ved at få styr på projektets målsætninger, styring og planlægning af projektet, og ikke mindst kommunikation og konflikthåndtering.
Bogen er rigtig god som en grundbog da den kommer vidt omkring, og den vil derfor være fin at læse tidligt i din karriere som projektleder.
Agile Project Management For Dummies
Hvis en komplet nybegynder kommer til mig og siger, at han/hun gerne vil lære at drive projekter, men ikke vil tage et kursus, så beder jeg dem næsten altid bare at købe denne bog.
Den er let at læse, den et fyldestgørende og den er mindre teoretisk end mange andre bøger omkring projektledelse. Den giver i sig selv ikke alle de nødvendige færdigheder, som du skal have for at drive projekter, men den hjælper dig til at forstå projektledelse helt fundamentalt.
Projektledelse i løst koblede systemer
Dette er den første bog, jeg læste omkring projektledelse. Den blev anbefalet af min daværende chef, som gerne ville have, at vi drev projekter med dette mindset.
Jeg blev hurtigt fanget af bogen, og har senere taget meget af det til mig. Jeg synes, der er en del gode pointer i bogen, som helt sikkert er værd at have med i sin værktøjskasse. Dette er en af de bøger, hvor bare et enkelt, godt råd fra den kan spare dig en masse tid og penge i fremtiden. Den er mindre teoretisk end mange andre bøger omkring projektledelse, og giver læseren en ny måde at se projekter på.
The Age of Agile – How Smart Companies Are Transforming the Way Work Gets Done
Bogen er lidt “smart i en fart”, men det er rigtig spændende læsning. Den kommer ind på en masse forskellige koncepter, for hvordan man kan optimere, ikke bare ens processor, men faktisk hele virksomheden.
Jeg bruger de inputs jeg fik til bogen til alt. Jeg har inkorporeret det i måden, jeg driver projekter på, måden jeg driver bloggen her, og endda i dele af mit private liv. Der er rigtig mange af tankerne, som er lette at implementere med det samme, og som faktisk ville have en stor effekt, allerede dag ét. Men der er også nogle idéer, som nok strider imod de typisk danske virksomhedskulturer.
Kanban
Denne bog er lidt mere nørdet og går i dybden med én specifik projektledelsesmetode, nemlig Kanban. Jeg er personligt stor tilhænger af Kanban-metoden. Jeg bruger den ikke selv i den reneste form, men min projektledelses metodik er meget influeret af Kanban-metoden.
I bogen kan du læse omkring alle fordelene ved Kanban, og hvorfor du skal bruge det frem for eksempelvis Prince2. Jeg kan på det varmeste anbefale bogen, den vil give dig en god guide til, hvordan du kan strukturere dine projekter, sådan at det er let for projektgruppen at arbejde sammen.
The Art of Agile Product Ownership
Denne bog synes jeg, var utrolig spændende. Men det er nok også grundet min egen passion for projektledelse.
I bogen lærer du, hvordan du kan udvikle et langsigtet projekt agilt. Det kunne eksempelvis være, hvis du var ansvarlig for den løbende udvikling af en app, hjemmeside eller webshop. I så fald ville bogen være et fantastisk sted at starte, og ville nok anbefale dig at læse denne bog før så mange andre. Nok også før de mere traditionelle projektledelses bøger.
Scrum – The Art of Doing Twice the Work in Half the Time
Man kan ikke lave en liste med anbefalede bøger uden også at inkludere en bog omkring Scrum. Scrum er det, som alle snakker om lige for tiden, og det er der også god grund til. Scrum er en meget effektiv metode, som samtidig er meget agilt.
Det betyder, at man let kan skifte retning midtvejs i projektet, hvis det skulle være. Hvilket er meget værdifuldt for IT-projekter, hvor både krav og teknologier tit ændrer sig undervejs i projektet. Jeg har læst en del bøger omkring Scrum, og af dem, så er dette bogen, jeg ville anbefale.
Fair proces – Fra upopulære forandringer til medarbejdere, der udvikler løsninger
Bogen “Fair Proces” er en prisvindende bog omkring forandringsledelse. Med den vil du lære hvordan du nemmere får omdannet kulturen i din organisation til at være fortalere for projekter og forandringer.
Dette er et stærkt værktøj for alle projektledere, da de tit møder en mur når det kommer til implementeringsfasen af et projekt, da resten af organisationen ikke er klar på forandringen som projektet vil forårsage. Bogen er især vigtig for projektledere som arbejder for større organisationer, hvor der er en masse bureaukrati og politik i hverdagen.
Systemisk projektledelse
Du får som læser af denne bog en række teoretiske og praktiske værktøjer som du kan bruge i dine projekter. Disse værktøjer vil bidrage til at mindske de udfordringer der normalt forbindes med det at drive projekter.
Bogen er meget pragmatisk, og giver dig noget konkret med i rygsækken til dit næste projekt. Den er dejlig nem og overskuelig at læse, den er skrevet i et enkelt sprog, og har en masse brugbare modeller som du kan implementere i dine projekter med det samme.
Gevinstrealisering – skab mere værdi i dine projekter
Jeg læste denne bog for første gang, for nogle måneder siden, og var imponeret over hvor velskrevet den var. Den gik virkelig i dybden omkring emnet.
Gevinstrealisering er et kæmpe område af projektledelse, da det er med helt fra starten, og til slutningen af projektet. Nogle gange strækker det sig flere år, efter projektet er nedlukket.
Det er derfor utrolig vigtigt, at have styr på det, og det får man virkelig, efter at have læst denne bog.
Test dine ideer
Dette er en håndbog med 44 hurtige eksperimenter, der viser vejen til succes i din forretning – med en lille indsats kan du opnå store resultater. Denne guidebog vejleder dig i hvordan du bedst tester og sætter dine undersøgelser i system.
Projektets interessenter – analyse og samspil
Ved at læse denne bog vil du lære hvordan du kan håndtere projektets interessenter. Det er ikke nogen nem disciplin, og kan nemt trække tænder ud.
Du vil lære hvordan du arbejder systematisk, planlagt og struktureret omkring håndtering af interessenter i dine projekter. Interessenthåndtering er desværre en af de områder som mange projektledere ikke finder tid til i deres travle hverdag, og det kan have store konsekvenser for dine projekter.
Essential Scrum – A Practical Guide to the Most Popular Agile Process
“Essential Scrum” er en af de bedste Scrum bøger på markedet. I den vil du få en udførlig guide til hvordan du driver dine projekter med Scrum. Den er rigtig god som ens første bog omkring Scrum, hvor man virkelig kommer i dybden med alle emnerne, uden at blive så akademisk/kedelig som SBOK-guide bogen er.
Så synes bestemt at du skal taget et kig på denne hvis du er interesseret i Scrum.
Large-Scale Scrum – More with LeSS
Scrum er designet til at være baseret på små effektive teams. Men betyder det så at man ikke kan lave store projekter med det? Nej, det kan man sagtens, men det kræver en lidt anden opsætning. Det er denne opsætning som du vil lære i denne bog. Det bliver lidt mere langhåret, så du skal gerne kende til Scrum i forvejen inden du læser denne bog.
Du vil i bogen her lære hvordan Facebook, Amazon, Google og andre store virksomheder arbejder med Scrum.
Leder og ikke-leder – Om inbetweenere i organisationer
Denne bog beskriver meget godt hvordan det er at være projektleder, når du får ledelsesmæssige opgaver uden at have tydelige ledelsesmæssige beføjelser. I denne bog vil du forstå hvordan du kan navigere i dette, og hvordan du kan håndtere denne forventning og dette ansvar.
Så hvis du er ny indenfor projektledelse, så er denne bog bestemt et kig værd.
Product Leadership – How Top Product Managers Launch Awesome Products and Build Successful Teams
I dagens lynhurtige digitale verden er god produktstyring afgørende for at opretholde en konkurrencemæssig fordel. Alligevel er det ikke en nem opgave at styre mennesker og navigere i komplekse projektplaner, og det er sjældent at finde en produktleder, der kan styre et digitalt produkt fra koncept til lancering uden et par store udfordringer undervejs.
Men hvorfor lykkes nogle produktledere, mens andre ikke gør det? Denne indsigtsfulde bog præsenterer interviews med næsten 100 førende produktchefer fra hele verden.
Klog på forandring – Når du vil forstå, håndtere og kommunikere forandringer optimalt
Bogen er en håndgribelig og forståelig bog omkring et meget komplekst emne, nemlig forandringsledelse. Forandringsledelse tager mange for givet, men det er utrolig vigtigt i forhold til om projektet bliver anskuet som en succes eller fiasko.
For en ting er at lave et nyt værktøj, som fungere og har alle de nye features folk har efterspurgt, hvis folk ikke føler det passe ind i deres hverdag. For det der så sker er at det bliver set som en byrde for dem at skulle bruge dette nye værktøj. Det har jeg selv oplevet nogle gange, og det kan godt være frustrerende når man nu har gjort alt andet så grundigt, at man lige taber pusten 5 meter fra mållinjen.
Subscribed – Why the Subscription Model Will Be Your Company’s Future – And What to Do about It
Virksomheder som Netflix, Spotify og Salesforce er bare toppen af isbjerget for abonnementsmodellen. Den virkelige transformation – og den reelle mulighed – er lige begyndt. Abonnementsvirksomheder vokser ni gange hurtigere end S&P500. Men hvorfor?
For i modsætning til produktselskaber kender abonnementsfirmaer deres kunder. En lykkelig abonnentbase er den ultimative økonomiske voldgrav. Dagens forbrugere foretrækker fordelene ved adgang frem for besværet med vedligeholdelse, det gælder alt fra transport (Uber) til tøj (Stitch Fix, Eleven James) til barberblade og makeup (Dollar Shave Club, Birchbox).
Agile – What You Need to Know About Agile Project Management, the Kanban Process, Lean Thinking, and Scrum
Denne bog er en god all-around bog omkring agil projektledelse. Du vil lære lidt omkring Scrum, Kanban og lean i en og samme bog. Det betyder jo så også at du bare bliver introduceret for det hele, men uden at gå helt i dybden med noget af det. For bogen er også kun 106 sider lang.
Men den er fin nok som den første bog omkring agil projektledelse, for lige at se om det kunne være noget for dig.